Hier worden de meest voorkomende en belangrijkste oogziekten besproken: we maken een onderscheid tussen de oogziekten bij volwassenen en de oogziekten bij kinderen. Als belangrijkste oogziekten bij volwassenen bespreken wij: cataract, glaucoom, leeftijdsgebonden macula degeneratie en diabetes retinopathie. Als belangrijkste oogziekten bij kinderen bespreken wij: het lui oog en het scheelzien.

Optische of refractie afwijkingen

Optische of refractie afwijkingen veroorzaken een wazig zicht in de verte, van nabij of op verschillende afstanden. De gezichtsscherpte kan verbeterd worden door middel van een bril, contactlenzen of door refractieve chirurgie.

Refractie afwijkingen zijn fouten in het optisch systeem van het oog waardoor de vorming van een scherp beeld niet mogelijk is.

Bij een camera zorgt de lens voor de breking of refractie van de lichtstralen op de film. In het oog zorgen het hoornvlies, de lens en het oogvocht voor de breking van het licht en de vorming van een scherp beeld op het netvlies (zoals een film in een camera). Bij een normaal oog is het brekend vermogen van deze verschillende structuren perfect aangepast aan de vorm van het oog en kunnen we alles scherp zien: we spreken in dit normaal geval van emmetropie.

De vier meest voorkomende refractie afwijkingen zijn:

  • Bijziendheid of myopie
  • Verziendheid of hypermetropie
  • Astigmatisme of cylindrische afwijking
  • Ouderdomsverziend of presbyopie

Medische afwijkingen bij volwassenen

Medische afwijkingen bij kinderen