Diabetes retinopathie of aantasting van het netvlies is een frequente complicatie van diabetes of suikerziekte. Hoe langer men diabetes heeft, hoe groter het risico om een retinopathie te ontwikkelen. Diabetes retinopathie wordt veroorzaakt door veranderingen in de kleine bloedvaatjes van het netvlies. Door veranderingen in hun wand gaan de bloedvaatjes lekken waardoor bloed en vocht in het netvlies terecht komen en de functie van het netvlies verstoren. Soms gaan er als reactie op zuurstoftekort in bepaalde delen van het netvlies, nieuwe abnormale vaatjes groeien op het netvlies. Deze nieuwe bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit, bloeden gemakkelijk en kunnen uiteindelijk blindheid veroorzaken.

Diabetes retinopathie kan niet altijd voorkomen worden maar bepaalde factoren werken de ontwikkeling ervan wel in de hand: slecht geregelde diabetes met sterke schommelingen van het suikergehalte in het bloed, hoge bloeddruk en roken.

Het netvlies kan reeds erg beschadigd zijn vooraleer de patiƫnt enige verandering in het zicht ondervindt. Soms komen er pas klachten van verminderd zicht wanneer het reeds te laat is voor een goede behandeling.

Behandeling

Een jaarlijks preventief oogonderzoek is dan ook ten zeerste aangeraden voor alle diabetes patiƫnten. Een oogarts kan vroegtijdige letsels opsporen en tijdig behandelen om blindheid te voorkomen. In een vroeg stadium kan de retinopathie nog behandeld worden d.m.v. een lasertherapie: hierbij worden de lekkende bloedvaatjes toegebrand en/of worden de zones in het netvlies waar er een zuurstoftekort is vastgesteld, verlittekend om de groei van nieuwe bloedvaatjes die van slechte kwaliteit zijn, te voorkomen. Een laserbehandeling kan het zicht niet altijd verbeteren maar is nodig om een verdere achteruitgang te voorkomen. In een laat stadium is er vaak een operatie nodig om bloed uit het oog te verwijderen en om blindheid te voorkomen. Een vroegtijdige ontdekking van de retinopathie is dus zeer belangrijk!